در بازار، انواع مختلفی از پنکهها وجود دارد که به شما انتخابهای متنوعی را ارائه میدهند، از جمله پنکههای سقفی و پایهدار که رایجترین مدلهای پنکه هستند. اما این تنوع در انواع پنکه بیشتر از اینهاست. شناخت مدلهای مختلف پنکه و آشنایی با ویژگیهای هر کدام، به سما کمک میکند تا انتخاب بهتری داشته باشید و پنکهای را برای فضای خاص خود انتخاب کنید که بهترین عملکرد را داشته باشد.
همچنین، با داشتن دیدگاهی درباره نقاط ضعف و قوت هر مدل پنکه، میتوانید، تصمیم مناسبی بگیرید و با مواردی مانند کیفیت ساخت، قابلیتهای خاص و مصرف انرژی، پنکهای را انتخاب کنید که با نیازهایتان بیشترین تطابق را داشته باشد.
اگر شما هم دوست دارید مدلهای مختلف پنکه را بیشتر بشناسید و با ویژگیهای هرکدام آشنا شوید، یا میخواهید بدانید چطور پنکهها کار میکنند، توصیه میشود این مقاله از مهرسوز را مطالعه کنید و از دست ندهید.
پنکه چطور کار میکند؟
وقتی دکمه پنکه را فشار میدهید و آن را روشن میکنید، برق وارد دستگاه میشود و به انرژی مکانیکی تبدیل میشود. این انرژی مکانیکی، توسط موتور الکتریکی داخل پنکه فعال میشود. پرههای فلزی یا پلاستیکی پنکه، آغاز به گردش در یک جهت میکنند. این گردش پرهها، باعث جابهجایی و چرخش هوا در اطراف پنکه میشود. این عمل، باعث میشود که هوای محیط به جریان درآید و هوای تازه به محیط منتقل شود. این فرآیند به تهویه هوا معروف است.
اگرچه بسیاری از افراد فکر میکنند که پنکه میتواند، هوا را سرد کند، اما در واقعیت، وظیفه پنکه صرفا تهویه هوا است و قدرتی برای خنک کردن هوا ندارد. با چرخش پرهها، هوا به جریان درآمده و حرارت بدن ما با این هوا جریانی مخلوط میشود که باعث احساس خنکی میشود.
آشنایی با انواع پنکه
پس از مرور فرآیند کار پنکه، میتوان به معرفی انواع مختلف پنکهها پرداخت.
پنکه سقفی:
پنکههای سقفی به عنوان یکی از پرطرفدارترین انواع پنکه ها شناخته میشوند که در تمامی خانهها حداقل یکی از آنها را میتوان مشاهده کرد. این نوع پنکهها معمولا دارای سه پره هستند که هنگامی که پنکه روشن میشود، به آرامی سرعت میگیرند و هوای محیط را به جریان درمیآورند. هوای خنک شده سپس به طرف پایین هدایت میشود و خنکی مطبوعی را در فضا ایجاد میکند. برخی از مدلهای پنکه سقفی، قابلیت گرمسازی نیز دارند و برای این کار از چرخش در جهت معکوس استفاده میکنند.
پنکههای سقفی از گذشته در محیطهای مختلفی مانند منازل، مغازهها و دفاتر کار استفاده میشدهاند. در مناطقی که دسترسی به کولر یا تهویه مناسب نیست، یک پنکه میتواند جریان هوا را در فضا ایجاد کند و هوا را تازه کند. همچنین، در شهرهایی که هوای مطلوب دارند و نیاز به کولر زیاد نیست، استفاده از پنکههای سقفی میتواند کار راحتی باشد.
بااینحال، انواع پنکه سقفی همراه با وجود مزایا، معایبی نیز دارند. این پنکهها ممکن است صداهای زیادی تولید کنند و یکنواختی در صدا داشته باشند که ممکن است برای برخی افراد اذیتکننده باشد. همچنین، تمیز کردن این پنکهها به دلیل ارتفاع آنها امری دشوار است و نیاز به استفاده از یک چهارپایه بلند دارد که دسترسی به آن راحت باشد. به همین دلیل، برخی افراد ممکن است از تمیزکردن پنکه خودداری کنند.
پنکه رومیزی:
پنکههای رومیزی نوعی از انواع پنکه هستند در اشکال و اندازههای مختلفی عرضه میشوند و ظاهر آنها شبیه پنکههای قدیمی است. دکمههای تنظیم سرعت پرتاب باد روی پایهی این پنکهها قرار دارد. همچنین، مدلهای جدید این پنکهها مجهز به تایمر و ریموت نیز هستند. تایمر به کاربر این امکان را میدهد تا پنکه را برنامهریزی کند تا در زمان مشخصی روشن یا خاموش شود. همچنین، ریموت نیز از بلند شدن کاربر از جای خود برای تنظیم دستگاه جلوگیری میکند و به کاربر اجازه میدهد از فاصله دور دستگاه را کنترل کند.
پنکههای رومیزی در بسیاری از موارد کاربرد دارند. این دستگاهها در ابعاد مختلف عرضه میشوند و مدلهای کوچک آنها به کاربر این امکان را میدهد که فضای کوچکی را نیز خنک کند. به عنوان مثال، در محیط کار میتوانید، یکی از این پنکهها را روی میز خود قرار دهید تا تهویه مناسب برای شما فراهم شود. همچنین، در اتاق کودک یا فضایی که اندازه آن زیاد نیست و نیاز به تهویه مناسبی دارید، پنکههای رومیزی مناسب هستند.
پنکه دیواری:
پنکههای دیواری نوعی از انواع پنکه هستند که به دلیل اندازه کوچکشان، فضای زیادی را اشغال نمیکنند؛ بنابراین اگر فضای خانه یا مغازهای کوچک دارید یا امکان نصب پنکه سقفی وجود ندارد، میتوانید از پنکههای دیواری استفاده کنید که دارای پایهای هستند که به شما اجازه میدهد آنها را روی دیوار نصب کنید.
این پنکهها معمولا در مغازههای کوچک مورد استفاده قرار میگیرند. با استفاده از این پنکهها، کاربر میتواند آنها را در ارتفاع دلخواه خود قرار دهد. این پنکهها قابلیت چرخش را دارند تا باد را بهطور کامل در محیط به گردش درآورند. همچنین، در صورتی که فرزند کوچکی دارید و نگرانید که به پنکههای رومیزی دست بزند و به خود آسیبی برساند، پنکههای دیواری این نگرانی را برطرف میکنند.
پنکه بیپره:
پنکههای بدون پره از جدیدترین انواع پنکهها در بازار هستند. این پنکهها شکلهای گرد، استوانهای یا مدلهای فانتزی دارند و با روشن کردنشان، هوا به داخل پایهها مکش شده، سپس هوای خنک از درون حلقه به بیرون برگردانده میشود. این نوع پنکهها دارای قدرت خنکسازی کمتری نسبت به پنکههای دیگر هستند.
استفاده از پنکههای بیپره برای کودکان بسیار ایمن است؛ بنابراین اگر نگران دست زدن کودکان به پرههای پنکه و آسیب دیدن آنها هستید، این نوع پنکه میتواند، خیال شما را راحت کند. همچنین، با توجه به اینکه قدرت این پنکهها کمتر از پنکههای رومیزی و سقفی است، میتوانید آنها را به عنوان پنکههای مکمل در فضاهای کوچک و محدود مورد استفاده قرار دهید.
سخن پایانی
بررسی مدلهای مختلف پنکه به شما این امکان را میدهد که بهترین پنکه را برای فضای خود انتخاب کنید. در این مقاله، انواع مختلف پنکهها را مورد بررسی قرار دادیم و به کاربردهای هر یک اشاره کردیم. اگر قصد تهیه یک پنکه دارید، میتوانید با اطمینان خرید خود را با یک قیمت مناسب و کیفیت بالا از مهرسوز انجام دهید.